Joke Quintens – experience

Joke Quintens heeft vandaag drie activiteiten:

1/ Living Lab Moving*Marseille. Moving*Marseille is een living lab waarin onderzocht wordt hoe de superdiversiteit in Marseille een versneller kan zijn van transities in de stad. Dit gebeurt o.a. door het ontwikkelen van een verhalenketting met inwoners van Marseille over hun roots en routes in de stad, maar ook door een citizentwinning tussen stadsmakers van Marseille en Rotterdam en door het samenbrengen van en uitwisselen tussen stadsmakers.

2/ Urban Field Trips in Marseille. In deze Urban Field Trips leer je Marseille bottom up kennen en word je ondergedompeld in melting pot van deze fascinerende stad. Je bezoekt lokale initiatieven en ontmoet stadsmakers die Marseille van onderuit ombouwen tot een veelbelovende metropool aan de Middellandse Zee. Iedere Urban Field Trip wordt op maat van de groep ontworpen maar heeft altijd de superdiversiteit van Marseille als centraal thema.

3/ Participatory Design. Het ontwerpen en faciliteren van participatie en co-creatie projecten voor steden, organisaties en bedrijven met een bijzondere focus op bottom-up participatie. Participatie zorgt niet enkel voor draagvlak, het is de basis voor betere oplossingen.

Joke Quintens (1973) haalde een masterdiploma in de geschiedenis en studeerde af rond migratiegeschiedenis. Vanuit verschillende rollen heeft zij een sterke reputatie opgebouwd rond “samen stad maken”, waarbij iedereen – burgers, activisten, ondernemers, kunstenaars, wetenschappers, politici en ambtenaren – een rol spelen in het vormgeven van een stad en de samenleving. Als ontwerper en procesbegeleider is Joke Quintens uiterst bedreven in community design. Als voormalig eerste schepen van de stad Genk voerde zij een vernieuwend beleid in transities op stadsniveau, o.a. in de domeinen participatie, wijkontwikkeling, duurzame ontwikkeling, leefmilieu en gelijke kansen. Al meer dan 20 jaar staan creativiteit en “samen ondernemen om vooruit te komen” voorop in haar loopbaan, zowel in de sociale sector, in het beleid als in haar activiteiten als entrepreneur.

Sinds 2017 woont en werkt Joke Quintens in Marseille, een stad met een zekere schaal en 2600 jaar ervaring in migratie, diversiteit en veerkracht. In het Living Lab Moving*Marseille gebruikt zij de stad als een laboratorium om te leren, maar ook om mensen en projecten binnen en buiten Marseille te verbinden. In dit kader organiseert zij ook Urban Field Trips, waarmee zij bezoekers aan deze fascinerende stad kennis laat maken met inspirerende stadsmakers en hun projecten van onderuit.

Joke Quintens is een ervaren en gedreven “transitioneur”, “matchmaker” en “facilitator”, die haar ervaringen graag deelt met de rest van de wereld. Zij schrijft over duurzame transities en de uitdagingen van participatie en cocreatie en deelt haar verhaal als spreker op internationale fora.

Email: joke.quintens@icloud.com
+32 474 97 62 72
Skype: quintensjoke
Twitter Joke Quintens
Instagram Joke Quintens
Facebook Joke Quintens

company website Dwarsdenkers
blog Making City Together
Moving*Marseille website

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s