Personeel maakt pas het verschil als het verschillend is.

schermafbeelding-2016-09-18-om-19-19-21Als we allemaal hetzelfde zijn, zullen we altijd hetzelfde krijgen.

Bedrijven of organisaties die nu nog niet overtuigd zijn van de voordelen van een divers personeelsbeleid missen gegarandeerd de uitdagingen en kansen in een geglobaliseerde wereld. Meer etnische diversiteit, meer werknemers van allerlei leeftijden, meer vrouwen in mannenberoepen en mannen in vrouwenberoepen zorgen voor meer ideeën, meer creativiteit, meer oplossingen en meer ervaring. Kortom: meer kleur en bloei in je organisatie of onderneming. Maar ook al ben je overtuigd van de noodzaak van een divers personeelsbeleid, het moet ook lukken: meer kleur, meer vrouwen en meer oudere werknemers aanwerven.

Maakt jouw personeel het verschil? Welnu, als je wilt dat jouw personeel het verschil maakt, zorg dan dat je personeel verschillend is.

Een job met een kleurtje.

Het was haast grappig als het niet zo triest was: de Belgische Staatsveiligheid is dringend op zoek naar mensen met een moslim achtergrond. Belgen met een kleurtje solliciteren nog altijd veel te weinig bij politiediensten of andere veiligheidsdiensten. Veel hoogopgeleide jongeren met Turkse of Marokkaanse roots vinden geen job in hun eigen streek. De behoefte aan leerkrachten met een kleurtje is nog nooit zo groot geweest. Heel wat jobs hebben dringend nood aan een kleurtje omdat het gewoon goed is voor de samenleving, onze economie en onze welvaart.

Zeg niet te gauw, er is weer geen vrouw…

… en vind eens een man die het kan. In sommige beroepen bestaat het personeel nog steeds voor meer dan 90% uit mannen. Maar er zijn ook jobs die bijna uitsluitend door vrouwen worden beoefend. Waarom wil een man niet in een zorgberoep werken? En waarom krijg je een vrouw niet gemotiveerd om in een technisch beroep aan de slag te gaan? Krijgen we zo niet altijd dezelfde zorg en dezelfde oplossingen? Is dat glazen plafond trouwens van glas of van gewapend beton? En is het nu echt zo moeilijk om daar een creatieve oplossing voor te vinden?

Jong geleerd, oud gedaan.

Of je bent te jong en het ontbreekt je aan evaring. Of je bent te oud, te duur, uitgeblust en kapot gewerkt. Is een organisatie gebaat met enkel jonge, overwerkte tweeverdieners op de rand van een burn out? En is een grijs kantoor opgewassen tegen de uitdagingen van een snel veranderende wereld? Een goede mix tussen aanstormend talent en rustige ervaring is dan toch beter.

Als we allemaal hetzelfde zijn, zullen we altijd hetzelfde krijgen. Of zoals Albert Einstein zei: als je altijd doet wat je altijd al gedaan hebt, zul je altijd krijgen wat je altijd al gehad hebt. Verandering is goed. Verschil maakt beter. Want je leert van elkaar. Je stimuleert elkaar. Je vindt betere oplossingen. Kortom: meer verschil creëert ook het verschil.

Maar hoe maak je het verschil? Hoe zorg je voor meer diversiteit onder je personeel?

“A brand is worthless if it doesn’t connect with the right audience in a relevant way.”

Iedere job is een merk met een eigen verhaal. Vaak stellen we echter vast dat dit merk zeer eng of minstens te beperkt wordt opgevat. Dan kan jobbranding een oplossing bieden om een diverser publiek op jouw vacature te laten solliciteren. Wat betekent die specifieke job nu precies? Welke vaardigheden of kennis en kunde heb je echt nodig? Welk profiel beantwoordt aan de taken die moeten worden uitgevoerd? Of anders gezegd: wat houdt de job precies in waardoor ook andere mensen dan de usual suspects solliciteren voor de baan?

Met Trigger-M en Dwarsdenkers gaan we samen met de organisatie en vooral de mensen die deel uitmaken van de organisatie en er iedere dag handen en voeten aan geven, op zoek naar het echte, misschien wel andere verhaal achter iedere job. Het doel is steeds hetzelfde: hoe krijgen we meer vrouwen of mannen, kleur, vernieuwing en ervaring in onze onderneming. En dat begint met het aantrekkelijk voorstellen van iedere job voor verschillende doelgroepen, zodat ook een ander publiek goesting krijgt om ervoor te solliciteren.

Een juistere en meer open branding van een job verhoogt de kans dat een diverse groep interesse toont voor de job. Hierdoor verhoogt de diversiteit in het personeelsbestand en krijg je dus ook betere en gevarieerde competenties die je organisatie performanter maken omdat ze een betere afspiegeling van de samenleving zijn.

Mireille Deziron – Talent Catalyst – website

Joke Quintens – Creatieve Katalysator – website

Een gedachte over “Personeel maakt pas het verschil als het verschillend is.

  1. Martine Couder zegt:

    Mooi artikel Joke en Mireille. Diversiteit loopt als een rode draad door mijn leven en werk en heeft gezorgd voor mooie, krachtige en vernieuwende impulsen en resultaten voor mij en de mensen met wie ik samenwerk én leef. Hopelijk gaat deze gedachte van diversiteit en inclusie ook meer en meer leven bij de Vlaamse/Belgische ondernemer en manager… ( en iedereen). Veel succes met jullie activiteiten!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s